Zdeno Cíger otvoril klzisko na Štrbskom Plese

27.01.2012 Poprad

POPRAD 27. januára (WEBNOVINY) – Bývalý slovenský hokejový reprezentant Zdeno Cíger dnes na Štrbskom Plese slávnostne otvoril novú ľadovú plochu určenú pre verejné korčuľovanie. Klzisko vyrástlo na mieste bývalých tenisových kurtov pri Štrbskom plese.

Plocha má síce rozmery len približne 10 krát 12 metrov, iniciátori jeho vytvorenia, zastrešení Tatranským okrášľovacím spolkom, však do budúcna plánujú rozšíriť ho už v budúcej sezóne na veľkosť tenisového kurtu a ambíciou je vytvoriť štandardné klzisko pre hokejové zápasy.

„Keď sa spätne vrátim, my sme vychádzali z jednoduchých podmienok. Všetky dvory sa snažili umelo vytvoriť ľad svojpomocne a tam boli veľké súboje. Vyrastalo tam veľa chlapcov. Dnes to veľmi chýba,“ povedal Zdeno Cíger. Otvorenie akéhokoľvek priestoru pre pohyb a športovanie detí je podľa neho len dobré, keďže dnes sú pre šport veľkou konkurenciou počítače či internet. Hoci zámerom iniciátorov zriadenia klziska je neskôr vybudovanie plochy väčších rozmerov, podľa Cígera je už aj toto klzisko úspechom.


Kulisu spravia tatranské štíty

„V prípade hokeja, každý kontakt s ľadom, pukom a hokejkou je len výborný,“ dodal Cíger. Na rozdiel od iných klzísk, to na Štrbskom Plese má podľa neho obrovskú výhodu v kulise, ktorú tvoria tatranské štíty. To sa podľa neho nedá vôbec porovnať s klziskami, ktoré sa otvárajú v rôznych nákupných centrách.

Príprava klziska na Štrbskom Plese trvala desať dní. Základom je ľadová plocha s hrúbkou asi 15 centimetrov. Keďže klzisko je čiastočne v tieni, v prevádzke by ho chceli udržať aspoň do Veľkej noci. Celá úprava ľadu sa robí len ručne.

Okolo plochy sú mantinely, nad ktorými je v niektorých miestach aj dvojmetrová vrstva snehu. Oficiálna prevádzka klziska je denne od 10:00 do 20:00 s požičovňou korčúľ. Vstup na klzisko pre verejnosť je bezplatný. Výnimkou je, ak by si chcel niekto plochu prenajať na súkromné účely, uviedol Martin Kudas zo spoločnosti Tatry mountain resorts.
 

Vyberte región